Medialitet, Andlighet, Healing

Palt

27.10.2017 08:34

Hemligheten med palt är att inte göra smeten för hård utan ganska lös när du lägger den i grytan. Då blir inte palten så hård. Sen måste det vara en stor gryta annars kan du bara koka 1 eller 3 åt gången.

Riv potatis på rivjärnet smått, jag använder ju maskinen hemma. Blanda med lite salt, någon matsked vatten och vetemjöl. Blanda mjöl tills degen blir lagom att arbeta med, var försiktig det är så lätt att ta för mycket mjöl och då blir det inte gott.

Förstek fläsk eller köttfärs som du kryddar.

mjöla handen och platta till en bit smet, lägg i köttfärs eller fläsk mitt i den platta smeten i handen. Forma till en boll. Ta mer mjöl om du behöver. Sätt den runda palten på en slev och lägg den i grytan. Palten ska koka en timme ungefär till 50 minuter.  Den brukar flyta upp när den börjar bli klar sista halvlek.

Du kan också gör flatpalt. Då plattar du till degen och kokar den och då behöver den inte koka så länge, då kan du ha köttfärsen eller fläsket bredvid. Testa en gång att göra palt så vet du sedan hur du ska göra.

Vattnet ska ha kokat upp i grytan innan du lägger i palten och det ska vara salt i vattnet. Det ska inte stormkoka med palten utan puttra lätt.

KRam

© 2017 All rights reserved Sinnligkunskap AB